





Consiliul Judeţean Buzău a găzduit, în 26 iunie, conferinţa de închidere a proiectului LIFE10 ENV/RO/727 „Valorificarea deșeurilor din construcții și demolări din județul Buzău”. Realizat prin Programul LIFE+ al Comisiei Europene și implementat de Consiliul Judeţean Buzău și SC Natura Management SRL, proiectul are ca scop dezvoltarea unui sistem eficient de management al deşeurilor din construcţii şi demolări la nivelul jud. Buzău, dar care poate fi extins şi implementat la nivel naţional.
Agendă conferință
P2+P3_v1 – Deseurile CD + buna practică
P4_v1 – Analiza ciclului de viață (LCA)
P5_v1 – Proiectul pilot
P6_v1 – Bursa deșeurilor
P7_v1 – Metodologia EoW
Consiliul Judeţean Buzău implementează în perioada septembrie 2011 – iunie 2014, în cadrul Programului LIFE+ al Comisiei Europene, proiectul LIFE10ENV/RO/727 “Valorificarea deşeurilor din construcţii şi demolări din judeţul Buzău”.
Proiectul se derulează sub coordonarea Consiliului Judeţean Buzău în parteneriat cu SC Natura Management SRL Bucureşti și are ca scop realizarea unui sistem funcţional, performant de gestionare a deşeurilor din construcţii şi demolări la scara judeţului Buzău şi care ulterior va putea fi replicat atât la nivel naţional, cât şi la nivel comunitar.
Proiectul urmăreşte realizarea unui sistem funcţional şi performant de gestionare a deşeurilor din construcţii şi demolări (deşeuri C&D) prin cunoaşterea cât mai detaliată a situaţiei actuale privind generarea, colectarea, valorificarea şi eliminarea deşeurilor C&D, atât la nivelul judeţului Buzău cât și la nivel regional și național, crearea unui sistem coerent de decizie prin clarificarea responsabilităţilor tuturor factorilor implicaţi în sistemul de gestionare a deşeurilor C&D la nivel judeţean, stabilirea unei proceduri cât mai facile pentru încetarea statutului de deşeu, promovarea valorificării deşeurilor C&D care se pretează acestui scop şi îndeplinirea obiectivelor legale privind valorificarea deşeurilor C&D la nivelul judeţului Buzău, inclusiv prin valorificarea deşeurilor C&D depozitate neconform.
Deficiențe și lipsuri în modul actual de gestiune a deșeurilor C&D:
Conform legii nr. 211/2011 (care transpune Directiva 2008/98/CE privind deșeurile) privind regimul deșeurilor, art. 2, aliniatul 2:
“(2) Producătorii de deşeuri şi autorităţile administraţiei publice locale au următoarele îndatoriri: […]
b) să atingă, până în anul 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de umplere rambleiere care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte materiale, de minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri nepericuloase provenite din activităţi de construcţie şi demolări, cu excepţia materialelor geologice naturale definite la categoria 17 05 04 din Hotărârea Guvernului nr. 856/2002, cu completările ulterioare.”
Obiectivele majore ale proiectului sunt:
Obiectivele și domeniile prioritare de acțiune sunt în concordanță cu politicile UE în materie de utilizare durabilă a resurselor naturale și gestionare a deșeurilor:
Etapele principale ale implementării:
Buget total: 1.431.882 Euro din care contribuţie UE 580.941 Euro.
Până în prezent au fost finalizate Diagnoza la nivel judeţean privind gestionarea deşeurilor C&D, Analiza situaţiei actuale la nivel naţional privind practicile de gestionare a deşeurilor C&D, Analiza comparativă a ciclurilor de viaţă în cazul utilizării materiilor prime şi a deşeurilor C&D reciclate. De asemenea, a fost realizată forma draft a unui Cod de bune practici structurat astfel încât să acopere cele trei sectoare considerate în acest moment importante în rezolvarea durabilă a acestei probleme:
Finalizarea codului (editare, tehnoredactare, definitivare document) se va realiza în momentul în care, instituţional, Proiectul pilot va deveni operaţional, dat fiind riscul de perimare a conţinutului acestuia în funcţie de potenţialele reglementări suplimentare emise de autoritaţile competente. Imediat după aceea se va realiza multiplicarea şi diseminarea propriu – zisă a codului de bune practici.
Se pregăteşte activitatea de propunere de normativ tehnic (sau instrucţiune tehnică) cuprinzând criteriile minimale ce trebuie îndeplinite de materialele rezultate în urma tratării deşeurilor C&D în vederea utilizării lor în diferite activităţi.
În ceea ce priveşte realizarea propriu-zisă a staţiei pilot de tratare a deşeurilor C&D, a fost realizată documentaţia tehnico-economică, fiind în derulare achiziţiile de bunuri şi lucrări necesare pentru realizarea investiţiei.
Sistemul va fi complementat de o aplicaţie web interactivă (Bursa deșeurilor) ce vizează cererea şi oferta de servicii şi materiale (deşeuri brute sau tratate) legate de zona deşeurilor din construcţii şi demolări. De asemenea, pentru o mai bună informare a factorilor implicați (generatori de deșeuri, populație, operatori economici din domeniul deșeurilor C&D, autorități publice), urmează a fi stabilite mecanisme de raportare, sub formă de rapoarte în format electronic, care vor fi publicate periodic pe website-ul proiectului.
În data de 9 mai 2012 a avut loc masa rotundă privind problematica deşeurilor din construcţii şi demolări. La aceasta au participat autorităţile naţionale şi regionale de mediu, garda de mediu şi reprezentanţi ai unor proiecte asemănătoare din ţară.
În data de 28 octombrie 2011 a fost lansat proiectul LIFE10 ENV/RO/000727 “Valorificarea deşeurilor din construcţii şi demolări din judeţul Buzău”, implementat de Consiliul Judeţean Buzău în parteneriat cu S.C. Natura Management S.R.L.